Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
22 september 2017

Groeiversnelling elektrisch rijden in Europa

De populariteit van elektrische auto’s is in de eerste helft van dit jaar fors verbeterd. Er werden in die periode in totaal 311.096 voertuigen met een elektrische aandrijving (full electric, plug-in hybrids en hybrids) op de Europese markt verkocht, een plus van 53 procent.

Volgens ACEA (koepelorganisatie van Europese autofabrikanten) was 5,1 procent van de in de eerste zes maanden binnen de EU verkochte auto’s voorzien van een alternatieve aandrijving.

De vraag naar stekkerauto’s (full electric en plug-in hybrids) nam de afgelopen twee kwartalen met 38 procent toe tot bijna 97.000 eenheden.

Absolute koploper is Duitsland dat met een afzetvolume van 22.465 stuks bijna een kwart van alle in de EU verkochte EV’s voor zijn rekening neemt. Op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (22.370 EV’s) en Frankrijk (18.464 EV’s).

Verdubbeling EV’s Nederland
Ook ons land scoort met een zesde plaats op de Europese ranglijst (4.872 EV’s) opvallend hoog, maar moest wel buurland België met 7.182 EV’s voor laten gaan. Het relatief hoge aandeel EV’s in Nederland is vooral te danken een de explosieve toename van het aantal volledige elektrische auto’s dat in de periode van januari tot en met juni meer dan een verdubbeling liet zien.

Hybrides plussen 61%
De belangstelling voor auto’s met een hybride aandrijving verbeterde, zo blijkt uit de ACEA cijfers, met 61 procent tot 214.208 eenheden. In dit segment zijn het vooral Groot-Brittannië (36.287 stuks), Frankrijk (34.460) en Italië (32.420) die domineren.

Nederland doet hier opnieuw van zich spreken. Het aantal verkochte hybride auto’s nam in de eerste helft van het jaar met meer dan factor twee toe. Goed voor een Europese 7e plaats.

(bron: Rai Vereniging)