Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
22 september 2017

Top 10 meest waardevaste occasions

Welke personenwagens behouden het beste hun waarde? Wij doken in de ANWB Koerslijst en vonden 10 verstandige auto’s om je geld aan uit te geven. Het vinden van een geschikte auto is al ingewikkeld genoeg zonder dat je rekening moet houden met de restwaarde van je nieuwe aanwinst. Toch is het verstandig om ook daar bij stil te staan. De keuze voor een impopulair model kan je namelijk veel geld kosten. Aan de hand van de ANWB Koerslijst keken we welke auto’s de afgelopen 4 jaar het beste hun waarde hebben behouden. Als uitgangspunt gebruikten we het aanbod én de nieuwprijs van alle benzineauto’s die in september 2012 in grote getale op de markt zijn verschenen.

 

1. Mazda CX-5

Deze Japanse cross-over is betrouwbaar, biedt goede rijeigenschappen, een hoge zit, een boel binnenruimte en een aansprekend uiterlijk. Een voorwiel-aangedreven TS+ uitvoering (uitgerust met onder meer cruise control, klimaatregeling en parkeersensoren) levert vier jaar na aanschaf nog 66 % van de nieuwprijs op.

 

2. Volkswagen Up!

De populaire stadsauto werd in 2012 geïntroduceerd met vijf portieren en een vanaf prijs van €8.800. Nu, 4 jaar oud en met ca. 60.000 km op de teller, krijg je bij inruil voor een exemplaar met optionele airconditioning nog bijna 6.000 euro terug. De vrijwel identieke Seat Mii en Skoda Citigo doen het iets minder, maar vallen nog steeds binnen de eerste 15 meest waardevaste auto’s.

 

3. Subaru BRZ

Een typisch voorbeeld van een auto met hoge occasionprijzen vanwege een gering aanbod. Die relatieve zeldzaamheid zal meespelen bij de goede inruilprijzen. De sportwagen wordt ook als Toyota GT-86 verkocht, maar dat zustermodel kostte in 2012 zomaar 3,5 mille extra. De Subaru is na 4 jaar nog zomaar € 23.000 waard.

 

4. Toyota Verso-S

Een hoge zit betekent een lage afschrijving. Zulke auto’s komen we wel meer tegen in deze Top 10. Een comfortabele in- en uitstap blijkt heel wat waard, zeker in combinatie met comfort verhogende zaken als airconditioning en cruise control. De Verso-S behoudt dan eenvoudig 62 procent van zijn nieuwwaarde.

 

5. Mercedes-Benz B-Klasse

Het gaat hier om de tweede generatie van de hoge gezinsauto, die vandaag de dag nog altijd in min of meer dezelfde vorm wordt verkocht. Het blijken de versies met een automaat die het beste hun waarde behouden. Die extra investering verdien je tweedehands vrijwel in zijn geheel terug. Een exemplaar uit 2012, dat nieuw dik 30 mille moest kosten, levert je vier jaar later nog altijd een kleine €19.000 op.

 

6. Toyota Yaris Full Hybrid

Heb je in 2012 een Toyota Yaris van de derde modelgeneratie aangeschaft en gekozen voor een uitvoering met vijf portieren en een hybride aandrijflijn, dan staat er een leuk mobiel spaarpotje bij je op de stoep. Niet alleen bedraagt de restwaarde na vier jaar 61 procent van de nieuwprijs, dit model is ook al herhaaldelijk verkozen tot de meest zuinige auto in zijn klasse. Je hoeft hem dus niet persé in te ruilen om er van te profiteren.

 

7. Volkswagen Beetle

Wie had dat gedacht? Deze bijzondere, smaakgevoelige Volkswagen heeft een hogere restwaarde dan zijn populaire broer de Golf! Voor een relatief bescheiden nieuwprijs kreeg je in 2012 een fraai uitgevoerde auto, inclusief mooie lichtmetalen wielen, airconditioning en cruise control. Zoiets betaalt zich terug wanneer je de auto na vier jaar weer inruilt: dan is een exemplaar dat nieuw €23.000 kostte, nog steeds € 14.000 waard.

 

8. Kia Venga

Zeven jaar fabrieksgarantie doet wonderen voor Kia, dat naast de Venga met nog een model in deze Top 10 is vertegenwoordigd. De Venga biedt verder een hoge zit en zoals we inmiddels weten, heeft dat een extra gunstig effect op de restwaarde. Zeker wanneer je indertijd hebt gekozen voor een exemplaar met airco en elektrische buitenspiegels, resteert er nog altijd 61 procent van het nieuw betaalde bedrag bij je voor de deur.

 

9. Hyundai iX20

Hoewel de ix20 het luxere zustermodel is van de Kia Venga, heeft de goedkopere Koreaan een hoger restwaardepercentage. Een reden om toch voor de Hyundai te kiezen, is zijn klassieke automaat met koppelomvormer. Die hadden nieuw een stevige meerprijs, maar zijn gebruikt zeer gezocht. Een handgeschakelde uitvoering met airconditioning en een middenarmsteun levert gebruikt nog ruim elf duizend euro op.

 

10. Kia Picanto

De tweede generatie van de Kia Picanto groeide uit tot een verkoopsucces en dat kwam heus niet alleen vanwege de uitgebreide fabrieksgarantie. De stadsauto smoelt ook gewoon erg goed en biedt voor deze klasse een boel binnenruimte. Wanneer je ook nog hebt gekozen voor een versie met airconditioning en elektrische ramen achter, kun je bij inruil 60 procent van de nieuwprijs tegemoet zien.

(Bron: ANWB)